1. Για να κάνω το test πρέπει να έχω κάνει κάποια ιδιαίτερη προετοιμασία ;

Η λήψη δείγματος DNA, ( ξύσμα επιθήλιου από την παρειά ) δεν χρειάζεται κάποια ιδιαίτερη προετοιμασία, δεν επηρεάζεται σε τίποτα αν χθες βραδύ φάγατε πολλά γλυκά αν είστε κρυωμένος , αν διανύετε περίοδο εγκυμοσύνης – περιόδου , αν αυτές τις μέρες έχει εμφανιστεί μια αλλεργία η παίρνετε φάρμακα.

Το ζητούμενο είναι να έχετε καθαρό στόμα να μην υπάρχουν υπολείμματα τροφών - υγρών – τσιγάρου που να εμποδίζουν την απομόνωση και διεξαγωγή του DNA στο εργαστήριο , για αυτό καλό είναι να μην έχετε φάει - πιει - καπνίσει μια ώρα πριν ( εκτός νερού που δεν επηρεάζει ).

Για ασφάλεια πλένετε τα δόντια - στόμα μια ώρα πριν και ξεπλένετε καλά , χωρίς να χρησιμοποιήσετε στοματικό διάλυμα.

Επίσης χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή για τα υπολείμματα , επειδή δεν είναι εμφανή , στα άτομα που φοράνε σιδεράκια ή μασέλα.

2. Είναι αξιόπιστη η εξέταση DNA όταν γίνεται με σάλιο και όχι με αίμα ;

DNA μπορούμε να πάρουμε ( αξιόπιστα ) και από ένα ποτήρι που έπιασε κάποιος.

Εξέταση DNA μπορεί να γίνει και με σάλιο και με αίμα και είναι το ίδιο αξιόπιστες.

Εργαστηριακά υπάρχει μια προτίμηση στο σάλιο , το θεωρούν σαν δείγμα πιο σταθερό , σε αντίθεση με το αίμα που μπορεί να υποστεί αλλοιώσεις υπό συνθήκες π.χ. θερμοκρασία – μεταφορά.

Όμως και στον ενδιαφερόμενο που θέλει να πραγματοποιήσει το test είναι έτσι μια ευχάριστη διαδικασία.

3. Από ποια ηλικία μπορεί να κάνει κάποιος την εξέταση και έως πότε ;

Από την στιγμή της γέννησης του έχει διαμορφωθεί το DNA του , μπορεί να γίνει εξέταση σε βρέφος μιας ώρας και καθ’ όλη την διάρκεια της ζωής του.

4. Κάθε πόσο διάστημα πρέπει να επαναλαμβάνω την εξέταση DNA ;

Η εξέταση εφόσον αφορά τον έλεγχο ίδιων γονίδιων γίνεται μια φορά στην διάρκεια της ζωής μας καθώς τα γονίδια μας δεν αλλάζουν ποτέ.

5. Υπάρχει πιθανότητα να πάρω λάθος αποτελέσματα ;

Η μονή πιθανότητα για να συμβεί αυτό είναι να λάβουμε μπατονέτες που δεν είναι του ίδιου ατόμου με τα στοιχεία που τις συνοδεύουν , να έχουν μπερδευτεί δηλαδή κατά την λήψη οι μπατονετες με τα στοιχεία άλλου ατόμου .

Για αυτό τον λόγο όταν γίνονται ομαδικές λήψης ολοκληρώνεται η διαδικασία ανά άτομο , αμέσως εσωκλείουμε και σφραγίζουμε στο φακελάκι ( που βρίσκεται μέσα στο kit ) τις μπατονετες και το ιστορικό του εξεταζόμενου .

Όταν παραλαμβάνουμε τις μπατονετες ακολουθείται αυστηρά η ίδια διαδικασία ( μεμονωμένα ) και έτσι έχουμε μηδενίσει αυτή την πιθανότητα.

6. Σε πόσες μέρες βγαίνουν τα αποτελέσματα ;

Η εξέταση DNA είναι εργαστηριακή με καθορισμένη διαδικασία που ολοκληρώνεται εντός 20 εργάσιμων ημερών .

7. Γιατί υπογράφουμε το ιστορικό – εντολή DNA ;

Από την εξέταση DNA προκύπτουν πληροφορίες – προσωπικά δεδομένα του εξεταζόμενου και θεωρούμε ότι είναι σωστό να έχουμε την έγγραφη συγκατάθεση του .

Ο δεύτερος λόγος είναι ότι ο εξεταζόμενος αναλαμβάνει την ευθύνη για τα στοιχεία που μας έδωσε ( ονομ/νυμο, ηλικία κτλ. ) αλλά και για τις πληροφορίες που μας δίνει για την διεξαγωγή διατροφικής κατεύθυνσης κτλ. .. που λαμβάνει σε συνδυασμό με τα γονιδιακά αποτελέσματα του .

Στα ανήλικα εξεταζόμενα άτομα υπογραφεί ο κηδεμόνας .

8. Γιατί πρέπει να συμπληρώσω το ιστορικό , αφού φαίνονται όλα από το DNA ;

Για την διεξαγωγή των εξετάσεων δεν μας είναι χρήσιμη καμία πληροφορία από το ιστορικό . Κατόπιν όμως για να υπάρχει διατροφική ή προπονητική καθοδήγηση με βάση πάντα τα αποτελέσματα της εξέτασης DNA τότε μας είναι απαραίτητα , για να προσφέρουμε εξατομικευμένες συστάσεις και παίζει καθοριστικό ρολό τι άθλημα κάνει ο εξεταζόμενος . Έχει μεγάλη διαφορά αν είναι 15 ετών η 25 , οι ώρες και συχνότητα των προπονήσεων του κτλ. . σε όλες τις περιπτώσεις χρειάζεται διαφορετική διαχείριση .

9. Ποιοι έχουν πρόσβαση στο ιστορικό που συμπλήρωσα ;

Οι μπατονέτες που χρησιμοποιήσατε μαζί με το ιστορικό που συμπληρώνετε έπειτα από την ολοκλήρωση της διαδικασίας τα εσωκλείεται και σφραγίζεται στο φάκελο που υπάρχει μέσα στο kit set δειγματοληψίας.

Αυτά τα παραλαμβάνει η εταιρία στα κεντρικά της γραφεία και ένα καθορισμένο άτομο ( υπεύθυνη ) που ανοίγει το φάκελο καταχωρεί στο σύστημα τα στοιχεία δίνοντας ανά άτομο έναν κωδικό αριθμό , τον οποίο θα βλέπετε και εσείς όταν λάβετε τα αποτελέσματα σας .

Στην συνέχεια οι μπατονέτες μπαίνουν για εργαστηριακή ανάλυση με τον κωδικό αριθμό και κανείς δεν γνωρίζει κανένα στοιχείο του ατόμου στο οποίο ανήκει η μπατονετα.

10. Όταν βγουν τα αποτελέσματα μου ποιοι έχουν πρόσβαση – τα βλέπουν ;

Τα εργαστηριακά αποτελέσματα όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία ανεβαίνουν στο σύστημα αυτόματα ( σε μια βάση 13.500 αρχείων ) και εκεί ο κωδικός αριθμός επίσης αυτόματα συναντάει το όνομα και λοιπά στοιχεία του εξεταζόμενου και μπαίνουν στην διαδικασία εκτύπωσης η και αποστολής email στον ενδιαφερόμενο.

Επίσης σε περίπτωση που ο εξεταζόμενος επιθυμεί να λάβει διατροφικές συστάσεις – διαιτολόγιο έρχονται εις γνώσιν του διαιτολόγου ( από τη διαιτολογική ομάδα της εταιρείας ) τα στοιχεία του ιστορικού επίσης με τον κωδικό αριθμό, ( δηλαδή άντρας 22 ετών με ύψος – βάρος – άθλημα κτλ. ) . Σε όλη τη διακίνηση της διαδικασίας κάνεις δεν μπορεί να διασταυρώσει όνομα με στοιχεία πάρα μόνο η υπεύθυνη καταχώρησης και η υπεύθυνη εκτύπωσης – παράδοσης σφραγισμένων αποτελεσμάτων.

11. Μπορώ να λαβώ τα αποτελέσματα μου στο email μου ;

Στην αρχική σελίδα του ιστορικού υπάρχει μια παράγραφος που λέει : Επιθυμώ να λάβω τα αποτελέσματα μου στο email μου και συμπληρώνετε το email σας ή σε οποίο email επιθυμείτε και εγγράφως μας επιτρέπετε να τα στείλουμε . Αν δεν μας το έχετε γράψει εκεί που είναι και η υπογραφή σας ( ή υπογραφή κηδεμόνα σε περίπτωση ανήλικου ) δεν θα μπορέσουμε να σας εξυπηρετήσουμε , δεν θα υπάρχει η δυνατότητα να τα λάβετε μέσω email ( ή και μέσω email ) διότι είναι προσωπικά δεδομένα και δεν μπορούμε να τα διακινούμε στο διαδίκτυο χωρίς την εγγραφή συγκατάθεση σας .

12. Το διάστημα που είναι να παραλάβω τα αποτελέσματα μου θα λείπω ταξίδι , μπορεί να τα πάρει ο αδερφός μου ;

Μπορεί να τα παραλάβει οποιοσδήποτε θέλετε , αρκεί να μας έχετε δηλώσει εκ’ των προτέρων το όνομα του ατόμου που θα τα παραλάβει και τον αρ. ταυτότητας του .

Αν ξαφνικά προκύψει αυτή η ανάγκη θα πρέπει να μας στείλετε τα παραπάνω στοιχεία από το email που δηλώσατε στην εντολή εγγράφως .

Διαφορετικά δεν υπάρχει δυνατότητα να τα παραλάβει άλλο άτομο, ακόμα και ο δεύτερος γονιός που δεν υπέγραψε , εφόσον δεν έχουμε την συγκατάθεση αυτού που δήλωσε και υπέγραψε ως κηδεμόνας .

13. Με τι κριτήριο πρέπει να αποφασίσω ποιο τεστ θα κάνω;
Επιλέγουμε τεστ με κριτήριο τις παροχές που επιθυμούμε

Η GoldForce διαθέτει 7 προγράμματα εξετάσεων συνδυασμένα με επιπλέον παροχές:

1 Athletic Performance
DNA Athletic panel+διατροφικό οδηγό/βιταμίνες -ιχνοστοιχεία + σύσταση  εξειδικευμένων συμπληρωμάτων διατροφής

 

 2 Athletic Performance Plus  
DNA Athletic panel+διατροφικό οδηγό, βιταμίνες, ιχνοστοιχεία + σύσταση  εξειδικευμένων συμπληρωμάτων διατροφής+ διαιτολγιο 2 μηνών + προπονητική καθοδηγηση

 

 3 Athletic Performance Pro Plus
3 DNA panels > Athletic/Medical/Weight Management + διατροφικό οδηγό ,βιταμίνες ,ιχνοστοιχεία + σύσταση  εξειδικευμένων συμπληρωμάτων διατροφής+ διαιτολόγιο 2 μηνών + προπονητική καθοδήγηση.

 

 4 Elite Athletic Performance
3 DNA panels > Athletic/Medical/Weight Management + διατροφικό οδηγό ,βιταμίνες ,ιχνοστοιχεία + σύσταση  εξειδικευμένων συμπληρωμάτων διατροφής+ διαιτολόγιο 2 μηνών + προπονητική καθοδήγηση.

+ εξέταση Τελομερικών άκρων.

 

 

καθώς και μεμονωμένα τα panels

5 Υγεία

6 Διαχείριση Βάρους

7 Telomeres

 

& Παροχή επαναληπτικού εξατομικευμένου διαιτολογίου

 

Η εξέταση Athletic   Performance & Athletic Performance PLUS  δίνει πλήρη πληροφόρηση για τις γονιδιακές κατηγορίες που αφορούν τον αθλητή , τις δυνατότητες του που μπορεί να εκμεταλλευτεί αλλά και τις αδυναμίες του και πως να τις διαχειριστεί .

Ενώ επιπλέον στο PLUS με βάση τα αποτελέσματα του γονιδιακού ελέγχου δημιουργείται εξατομικευμένο διαιτολογικό πρόγραμμα βάση των αναγκών που προκύπτουν από τα αποτελέσματα της DNA εξέτασης και του προπονητικού ημερήσιου προγράμματος του ,ενώ ταυτόχρονα γίνεται προπονητικός προσανατολισμός . Δίνουμε έμφαση στα γενετικά – αθλητικά πλεονεκτήματα του αθλητή και παρεμβαίνουμε στις γενετικές αδυναμίες του. Ο γενετικός έλεγχος ορίζει τα ανθρώπινα όρια μεγιστοποίησης της αθλητικής απόδοσης του αθλητή . Μας δίνει πληροφορίες με ποιον τρόπο και μέχρι που μπορεί να μεγιστοποιηθεί η απόδοσή του .

 

Η Goldforce γνωρίζοντας την σημαντικότητα της προδιάθεσης και ότι ασυμπωματικά μπορεί να εμφανίσει  (εφόσον είναι κληρονομική ), δημιούργησε για τους πελάτες της το Athletic Performance  PRO PLUS test ώστε να τους δώσει την δυνατότητα να έχουν περαιτέρω πληροφόρηση σε περισσότερα γονιδιακά group που θεωρεί εξέχουσας σημασίας για την πρόληψη των προδιαθέσεων αυτών και την διαχείριση τους .

Ένα μέρος των πληροφοριών του PRO PLUS  & ELITE test δίνουν επιπλέον πληροφορίες χρήσιμες και εκμεταλλεύσιμες έχουν στόχο να μην φτάσουμε στο πρόβλημα , να γνωρίζουμε την τάση του οργανισμού πριν το εκδηλώσει και λάβουμε τα μέτρα μας εύστοχα , ώστε να το εμποδίσουμε . Οπότε για την επιλογή του test  PRO PLUS  & ELITE το κριτήριο είναι να εκμεταλλευτούμε την δυνατότητα που μας δίνει η Goldforce να λάβουμε επιπλέον πληροφορίες για την Υγεία, την Διαχείριση βάρους, καθώς και το μήκος των τελομερικών  μας άκρων (στο ELITE test) που σχετίζονται έμμεσα με τις αθλητικές μας επιδόσεις , όμως είναι  πληροφορίες εξέχουσας σημασίας και στην μεγιστοποίηση των αθλητικών μας δυνατοτήτων. 

14. Αν έχω αρνητικά γονίδια μπορεί να με απορρίψουν από την ομάδα μου ;

Όλοι οι άνθρωποι έχουν θετικά και αρνητικά γονίδια, διαφορετικά ο ένας από τον άλλον στο σύνολο τους .

Με αυτή την λογική πρέπει να απορριφθούν όλοι. Μια ομάδα με στόχους , για να είναι συγκροτημένη , απαριθμεί τα θετικά της σημεία και τα εκμεταλλεύεται. Αναλόγως επίσης απαριθμεί τα μειονεκτήματα της και προσπαθεί να τα ενισχύσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Γνωρίζοντας τις γονιδιακές δυνατότητες και τα μειονεκτήματα του κάθε παίκτη μεμονωμένα , ενισχύεται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο από τις πληροφορίες που λαμβάνει από το γονιδιακό του προφίλ και τον φτάνει στο maximum των δυνατοτήτων του .

15. Λόγω του ότι αθλούμαι συστηματικά κάνω συχνότερα και από ότι πρέπει γενικές εξετάσεις …….. αυτές δεν με καλύπτουν ; Τι παραπάνω θα μου προσφέρει η εξέταση DNA ;

Όλες οι εξετάσεις που αναφέρατε είναι απαραίτητες και ορθά τις κάνετε τακτικά , όμως σας πληροφορούν για το τι συμβαίνει στον οργανισμό σας αυτό το διάστημα . Είναι η παρούσα κατάσταση σας , γι’ αυτό τις επαναλαμβάνετε για να διαπιστώνετε κάθε φορά την παρούσα κατάσταση σας. Π.χ. ότι έχετε ζάχαρο ….. τόσο τώρα. Ο ρόλος της εξέτασης DNA είναι διαφορετικός και δεν αντικαθιστά τις εξετάσεις .

Μας πληροφορεί , ότι ( π.χ. ) έχουμε προδιάθεση για διαβήτη Τ2 και ανάλογα ποιο γονίδιο ( ή γονίδια ) ευθύνεται γι’ αυτό μας δίνει συστάσεις και κατεύθυνση να μην φτάσουμε στο σημείο να εκδηλωθεί ο διαβήτης Τ2 .

Μας είναι λοιπόν χρήσιμο να γνωρίζουμε τις προδιαθέσεις του οργανισμού μας, να τις χειριζόμαστε με τον καταλληλότερο τρόπο και οι εξετάσεις που θα κάνουμε θα μας επιβεβαιώνουν ότι είμαστε στον σωστό δρόμο .

16. Γιατί να μπω στην διαδικασία να μάθω τα ελλαττωματικά μου γονίδια , αφού δεν μπορώ να τα αλλάξω ;

Τα γονίδια δεν αλλάζουν , όμως η επιστήμη μας έδωσε την δυνατότητα να τα διαβάζουμε , και τον τρόπο που θα τα ενισχύσουμε για να μην δυσλειτουργούν . Έτσι όταν γνωρίζουμε ένα πρόβλημα πριν την εκδήλωση του μας δίνεται η δυνατότητα να μην το βοηθήσουμε να το εκδηλώσει .